Bij thermisch compartimenteren is het uitgangspunt: warm wonen en koel slapen. Twee eengezinswoningen van Welbions in de Hasseler Es zijn volgens dit principe verduurzaamd: het woongedeelte (woonkamer en keuken) van deze woningen is optimaal geïsoleerd en het slaapgedeelte is verduurzaamd tot een basiskwaliteit. Het komende jaar gaan de bewoners ervaren hoe dit thermisch compartimenteren voor hen uitpakt, en tegelijkertijd worden de energieprestaties gemeten. Blijkt na een jaar dat zowel de ervaringen van de bewoners als ook de andere metingen positief zijn, dan wil Welbions 120 soortgelijke woningen in de Hasseler Es op deze manier verduurzamen.

Verduurzamingsconcept Easy Switch

Bouwonderneming Oude Wolbers en installateur Pactum voerden de verbeteringen aan de woning door met het concept Easy Switch. Aan de binnenkant van de muren is isolatie geplaatst en alle buitenramen zijn voorzien van isolerend glas. De woonkamer, keuken en badkamer worden elektrisch verwarmd. In de slaapkamers is geen verwarming, maar mocht dit nodig zijn dan biedt een infraroodpaneel uitkomst. Het tapwater wordt ook elektrisch verwarmd. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst om zelf de energie hiervoor op te kunnen wekken. De woning is op deze manier volledig gasloos. Easy Switch is interessant voor woningen uit de jaren 50, 60, 70 en 80. Deze woningen zijn relatief weinig verduurzaamd en daarom valt er daar veel winst te behalen.

Foto links: Robin Hilberink

Match via gezamenlijk inkooptraject Provincie Overijssel

Welbions is telkens op zoek naar betaalbare en duurzame oplossingen om woningen te verbeteren en de energievraag terug te dringen. Daarom deed Welbions mee aan het inkoopproject van de Provincie Overijssel. Dit inkoopprogramma is door de provincie opgezet om de energietransitie te versnellen. Provincie Overijssel, gemeente Zwolle, woningcorporaties deltaWonen en Welbions hebben gezamenlijk één uitvraag op de markt gezet en ondernemers veel ruimte gegeven om met vernieuwende oplossingen te komen. Welbions koos voor het concept Easy Switch van Oude Wolbers, omdat op een goedkopere en effectievere manier verduurzaamd wordt. Bovendien worden de duurzaamheids- en bouwkundige werkzaamheden binnen enkele dagen uitgevoerd. En dat is natuurlijk erg prettig voor de bewoners.
“Deze manier van verduurzamen is een snellere, goedkopere én effectievere manier om ervoor te zorgen dat de energierekening omlaag gaat en de aansluiting op het aardgas verdwijnt”, aldus Tijs de Bree, gedeputeerde energie en milieu van de provincie Overijssel. “Als provincie juichen wij de versnelling van de energietransitie toe en dit soort concepten; vernieuwde oplossingen die toegankelijk toe te passen zijn, dragen daar absoluut aan bij.”

Best practice

Het concept thermisch compartimenteren is niet helemaal nieuw, maar er is nog niet veel bekend over hoe de deels nieuwe installaties presteren en wat de ervaring van bewoners is. Daarom meten we een jaar lang de twee woningen op diverse energieprestaties, zoals opbrengst zonnepanelen, verbruik installaties en comfort. Deze metingen worden door Hogeschool Saxion uitgevoerd. Over de ervaringen van de bewoners en hun comfortbeleving gaan we met hen in gesprek. De woningen worden tot minimaal april 2024 gemonitord. Blijkt na een jaar dat zowel de ervaringen van de bewoners als ook de andere metingen positief zijn, dan wil Welbions 120 soortgelijke woningen in de Hasseler Es op deze manier verduurzamen.