Op dinsdag 5 januari zijn door Woningcorporatie De Woonplaats de sleutels uitgereikt van zeven huurwoningen in de Enschedese wijk Stroinkslanden. Dit zijn niet zomaar sociale huurwoningen, het zijn de eerste circulaire woningen in Twente. Door het bouwen met zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal is de belasting voor het milieu minimaal. De Woonplaats en zeven samenwerkingspartijen namen hiermee als pioniers de proef op de som, met een prachtig resultaat!

Een bijzonder proces voor unieke woningen

Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Advies & Innovatie, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatietechniek zijn in het voorjaar van 2020 gestart met de bouw van de zeven circulaire woningen aan de Assinklanden.

Het bijzondere aan circulair bouwen is dat de materialen uit de woningen zo uitgekozen worden dat het over 50 jaar nog steeds geen afval is, maar weer hergebruikt kan worden. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden. Deze manier van aanpak maakt het bouwproces veel meer een denkproces. De partijen moesten van tevoren goed uitzoeken wat wel en niet gebruikt werd en waarom. In Enschede is dit gedaan met verschillende sprintsessies met alle betrokkenen om tot het beste en meest circulaire resultaat te komen.

Diverse materialen zijn hergebruikt van de te slopen woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels gebruiken we opnieuw of zijn afkomstig uit een restpartij. Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten. De keuken is circulair, dat wil zeggen dat wanneer een onderdeel defect is, dit eenvoudig vervangen wordt en dat dus niet de gehele keuken toe is aan vervanging.
Al met al was het een zeer bijzonder ontwikkeltraject met alle partners. We zijn allemaal trots op de eerste circulaire woningen in Twente!

Solliciteren voor een circulaire huurwoning

Voor deze circulaire woningen zocht De Woonplaats afgelopen zomer huurders. Daarbij werd een sollicitatieprocedure opgezet voor de meest passende huurders bij de circulaire woningen. Geïnteresseerden mochten de woningcorporatie overtuigen dat zij de geschikte huurder zijn. Dat leverde mooie gesprekken op en de meest circulaire huurders werden geselecteerd! Er zijn nog vier woningen vrij, maandag 11 januari start het vervolg van de nieuwe zoektocht naar duurzame huurders. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij De Woonplaats via www.dewoonplaats

Circulaire én duurzame woningen

De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam geworden. De woningen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewerkt voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor het een zeer comfortabele woning is.

De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Samen met de toekomstige bewoners de puntjes op de i gezet van het circulaire project. Zo gaan ze samen met een landschapsarchitect het basisontwerp van de shared space verder invullen, hierbij worden ook oplossingen gekozen die het klimaat ten goede komen.

Complimenten van gemeente

Wethouder Jeroen Diepemaat van gemeente Enschede uit zijn complimenten over de bouw van de woningen: “Voor dit eerste circulaire bouwproject in Enschede verdient De Woonplaats en partners een groot compliment. Wat mij aanspreekt is dat vooral gebruik is gemaakt van de kennis van regionale bedrijven. Ik hoop dat dit het startsein is om jaarlijks minimaal één circulair bouwproject in de stad te realiseren.”

Toekomst voor circulair bouwen

Als woningcorporatie en bouwbedrijven zijn we ons er van bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijk impact heeft op het milieu. We consumeren op dit moment meer dan de aarde ons kan geven. Daarom is het belangrijk om circulair als uitgangspunt voor de toekomst te nemen. Via deze pilot met circulair bouwen hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. Dit nemen we allemaal mee naar toekomstige projecten. De overheid heeft immers als doel: Nederland volledig circulair in 2050. Die uitdaging hebben we in Enschede opgepakt en met een prachtig circulair resultaat!