Projectbegeleider Michel Olde Veldhuis over 25 jaar Oude Wolbers:

“Niets geeft mij meer voldoening dan tevreden bewoners”

Goede klik

Nadat Michel zijn diploma Bouwkunde behaalde aan de MTS, stuurt hij open sollicitaties naar verschillende bouwbedrijven. Hij mag op gesprek komen bij Hans en Wim Oude Wolbers, broers en directeuren van de gelijknamige bouwonderneming. Ze hebben een goede ‘klik’ en Michel wordt aangenomen. Hij gaat als werkvoorbereider aan de slag. Als assistent uitvoerder gaat hij eerst praktijkervaring opdoen. Het eerste project weet hij zich nog goed te herinneren. “Dat was een nieuwbouwproject aan de Von Bönninghausenstraat in Borne. Hier heb ik samengewerkt met Jan Wools, de uitvoerder van het project. Ik heb veel van hem geleerd.” Daarna volgen nog diverse nieuwbouw en groot onderhoud projecten waar Michel fijn op terug kijkt. Bijvoorbeeld de verbouwing van het Chinese restaurant in Almelo. “Hier plaatsten we twee prefab kelders die over het bestaande pand getild moesten worden met een hijskraan. Een hele klus! En als de kelders op hun plaats staan en de bouw verder goed verlopen is, dan is dat gaaf om te zien.” Michel gaat graag mee de bouw op en voelt zich thuis bij Bouwonderneming Oude Wolbers. Hans en Wim zien een gedreven jongen die veel geleerd heeft in de praktijk. Na twee mooie jaren op de bouw gaat Michel op kantoor als werkvoorbereider aan de slag.

Vorstverlet

Een grote grijns verschijnt op zijn gezicht. Michel kan het zich nog goed herinneren. “Het was op een koude dag in de winter van 1997. Het vroor en mijn collega’s op de bouw maakten gebruik van het vorstverlet. Aangezien ik toen onder het kantoorpersoneel viel, moest ik gewoon aan de slag. In de vrieskou stond ik samen met de uitvoerder piketpalen te slaan, terwijl mijn collega’s waren.” Mooie tijden benadrukt hij.

Meer verantwoordelijkheid

Op kantoor neemt de vraag naar onderhoud en servicewerkzaamheden toe. Michel krijgt steeds meer verantwoordelijkheid voor deze expertise bij Oude Wolbers. Dat ligt hem wel. Wanneer een schade bij Oude Wolbers wordt gemeld, neemt Michel of een collega van hem deze schade op. Brand-, water-, storm- of inbraakschade zorgen keer op keer voor aangeslagen bewoners. Zij vertellen hun verhaal rondom de schade en vertrouwen daarna volledig op de herstelwerkzaamheden. Michel maakt afspraken met de verzekeraar, maakt de calculatie op, bereid het werk voor en zorgt voor de uitvoering en oplevering. Michel: “Niets geeft mij meer voldoening dan tevreden bewoners, nadat we de schade hebben hersteld!”
Daarnaast heeft Michel veel contact met woningcorporaties voor renovatieprojecten, zoals keuken- en badkamerrenovaties. Ook is Michel betrokken bij het dagelijks onderhoud en het onderhoud in mutatiewoningen van deze woningcorporaties. Hij benadrukt dat hij de klanttevredenheid van zowel de opdrachtgever en huurder erg belangrijk vindt. De afwisseling in de werkzaamheden en de verschillende contacten met zowel verzekeraars, bewoners, woningcorporaties als ook met collega’s maakt dat Michel erg veel plezier heeft in zijn werk.

Fijn familiebedrijf

Michel is één van de velen uit de ‘Oude Wolbers-club’ die hun werkplek beschrijven als een warm bad. Kan het geheim daarvan schuilen in het feit dat het om een familiebedrijf gaat? “Het is hier wel heel informeel. De samenwerking met collega’s is fijn en iedereen is betrokken. Je krijgt veel vrijheid in het werk en dat geeft aan dat er goed vertrouwen is in elkaar. In een andere onderneming is dit misschien toch wat meer afgebakend. Het vastgoedonderhoud vind ik heel uitdagend. Dit doen we met een mooie groep mensen en geen opdracht is hetzelfde.”

Vuurwerkramp

Als op 13 mei 2000 de vuurwerkfabriek van SE Fireworks ontploft en een hele woonwijk wordt weggeblazen, krijgt Oude Wolbers de taak om woningen aan de rand van het rampgebied te herstellen. Michel vertelt: “We leverden hand- en spandiensten waar we konden. We brachten noodvoorzieningen aan in huizen die beschadigd waren en hielpen mee met de herstelwerkzaamheden. Bij een woning moesten we het dak repareren, omdat er door een brokstuk een gat in was geslagen. Maar ook de verdiepingsvloeren moesten gerepareerd worden, want het brokstuk vonden we namelijk terug in de kruipruimte. Deze bijzondere situatie heeft echt indruk gemaakt.”

75 jarig bestaan Oude Wolbers

Ter ere van het 75-jarig bestaan in 2007 vierde het bedrijf met het voltallig personeel dit bijzondere jubileumjaar met een uitje naar Berlijn. Dit werd een hoogtepunt voor velen. “Wat een geweldig lang weekend. We hebben Berlijn leren kennen op diverse gebieden, zowel op stedenbouwkundig gebied als op historisch gebied. Het was een gezellig weekend en top georganiseerd, zoiets blijft je altijd bij!”, vertelt Michel met een brede lach.

Sportief

Op zaterdag staat Michel langs de lijn om naar de voetbalwedstrijden van zijn jongens te kijken of om zijn dochter aan te moedigen die hockey speelt. Hij moet dus op zaterdag zijn aandacht verdelen. Michel voetbalt zelf bij NEO in het 35+ team. Naast voetbal is tuinieren zijn hobby. Een echte passie is skiën. “Elke winter gaan we met ons gezin naar het skigebied Oberstdorf Kleinwalsertal in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Heerlijk uitleven op de piste, prachtig”. In de zomervakantie is een camping in Frankrijk of Spanje een favoriete bestemming van hem en zijn gezin.

Wat Michel betreft is dit niet zijn laatste jubileum bij Oude Wolbers. “Als het aan mij ligt, blijf ik nog heel lang bij dit mooie bedrijf.”