Renovatie Esplanade

Renovatie Esplanade

  • Opdrachtgever: Domijn
  • Locatie: Enschede
  • Duur: 8 maanden

Renovatie Esplanade Enschede

Het pand Esplanade is door de Rotterdamse architect B.N.A Corns Elffers ontworpen en in 1957 in gebruik genomen door de Nationale Levensverzekering Bank als bijkantoor in Enschede. Sindsdien heeft het verschillende huurders gekend. Als laatste zijn in het pand verschillende kleine bedrijfjes ondergebracht. Het pand is gelegen aan het Van Loenshof 27, dat samen met de Langestraat door de brede en hoogwaardige inrichting, tot de chique winkelstraten van Enschede behoort.

Voor de verbouw aan de Esplanade is het kantoor omgebouwd tot 9 appartementen en daarvoor hebben diverse werkzaamheden plaatsgevonden. In de drie verdiepingen, boven de op de begane grond gelegen kledingwinkel, zijn negen appartementen gerealiseerd. Hiervoor zijn de kelder, eerste, tweede en derde verdieping volledig gestript, waarbij alleen het betonskelet en het trappenhuis zijn behouden. Tijdens de sloopwerkzaamheden bleek er ook nog een betonconstructie te zitten in een wand, waarbij er eerst een permanente staalconstructie geplaatst moest worden om deze veilig te kunnen verwijderen.

Vervolgens zijn alle wanden van binnenuit geïsoleerd met een Isover metal-stud systeem voor wand en plafond. Op de vloer is een 3 cm dik Estric isolatie-vloersysteem aangebracht. Alle installaties zijn boven het plafond aangebracht. In de gevel zijn sparingen gemaakt om balkons te realiseren, elk appartement heeft een eigen balkon gekregen, inpandig of uitpandig. In de kelder is de indeling zo aangepast dat elk appartement een eigen berging heeft.

De betonelementen aan de buitengevel zijn gereinigd en de kunststof en houten buitenkozijnen zijn, indien nodig, opgeknapt. De entree is vergroot met een nieuwe 5 m2 vorstrand die bij de oude entree is aangestort, hier is een glazen pui met postkasten op komen te staan. In de entree is een apart deel voor de kledingwinkel gerealiseerd, waarin nieuwe toiletten en een pantry met keuken zitten. Er is een nieuwe lift geplaatst in het bestaande trappenhuis. Achter het pand is de binnenplaats nog voorzien van nieuwe bestrating, een zestal parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenberging.

Bijzonderheden verbouwingen in de binnenstad

Werken in de binnenstad brengt een grotere complexiteit met zich mee. Op allerlei verschillende fronten moet rekening gehouden worden, om voor iedereen de overlast zoveel mogelijk te beperken. De volgende factoren spelen een rol bij verbouwingen in de binnenstad:

  • na 12 uur mogen er geen werkzaamheden worden uitgevoerd die veel geluid met zich meebrengen;
  • werkzaamheden moeten zo gepland worden dat alles op het eind van elke dag goed afgesloten kan worden;
  • opslag van een beperkte hoeveelheid materiaal  door de beperkte beschikbare ruimte;
  • alle leveringen dienen voor 11 uur te gebeuren;
  • creatief omgaan met parkeerplaatsen.

Opdrachtgever

Domijn

Locatie

Enschede

Bouwtijd/maanden