Renovatie De Ombouw.

Renovatie de Ombouw

  • Opdrachtgever: Welbions
  • Locatie: Hengelo
  • Duur: 29 weken

Renovatie de Ombouw

Bij “De Ombouw”, aan de Lentohof en Willem Pijperstraat in de wijk Klein Driene te Hengelo, zijn 32 portiekwoningen samengevoegd tot 16 ruime eengezinswoningen. Een uniek project, omdat het renoveren van portiekwoningen in deze vorm nooit eerder in Nederland is uitgevoerd. Aldus, onze opdrachtgever Hans Krabbe van Welbions.

De woningen zijn karakteristiek vanwege hun ligging in een naoorlogse wijk en de herkenbare architectonische detailleringen. Bij deze renovatie zijn zoveel mogelijk van deze kenmerken behouden en gerenoveerd. De woningen behouden hiermee hun monumentale uitstraling. Aan de binnenkant zijn de eengezinswoningen verbouwd aan de eisen van deze huidige tijd.

Op het project wordt een benedenwoning en een bovenwoning (portiekwoningen) samengevoegd tot één eengezinswoning. In het voormalige trappenhuis is nu een slaapkamer gerealiseerd. De keuken zit aan de achterzijde, de woonkamer en een slaapkamer zijn samengevoegd tot één grote woonkamer. De kelder heeft een vaste trap vanuit de woning gekregen. De entree/voordeur is naar voren gebracht met een extra betonnen bordes. De traphekken uit het voormalige trappenhuis zijn hergebruikt en aangepast tot een nieuw entreehekje. Ook zijn zo de terrazzo traptreden uit het trappenhuis hergebruikt, om bij de nieuwe entree opnieuw te functioneren met zijn eigen oude nostalgische waarde.

Dit project was gericht op ketensamenwerking. Samen met de constructeur, architect, opdrachtgever, installateur en Oude Wolbers als hoofdaannemer is het ontwerp geoptimaliseerd. Dit heeft geresulteerd in een beter eindproduct, met besparing van kosten. Door het zoeken naar bezuinigingen, is een budget vrijgemaakt voor andere noodzakelijke kosten of verbeteringen. Ook hebben we samen met alle bouwpartners gezamenlijk de lean-planning opgesteld. Door dit samen te doen, kweek je gezamenlijk draagvlak voor het volgen van de planning en tijdige oplevering.

Energiebesparing

Het project heeft een enorme energiebesparende metamorfose ondergaan. Het uiteindelijke energielabel is nu label A. Onder andere door het isoleren van het dak van binnenuit, waarbij Oude Wolbers zelf EPS-platen (tempex) met hierop witte lakboard platen heeft verlijmd, maar ook door het isoleren van de begane grondvloer met 11 cm PUR en het plaatsen van geïsoleerde voorzetwanden langs alle gevels.

"Een uniek project!"

– Opdrachtgever Hans Krabbe van Welbions

Opdrachtgever

Welbions

Locatie

Hengelo

Bouwtijd/ weken

Klant tevredenheid