Oplevering ObT

Bijna drie maanden geleden is Oude Wolbers gestart met de uitbreiding van het kantoor van Onderwijsbureau Twente (ObT) aan de Molenstraat in Borne. Afgelopen week is dit project opgeleverd. Door de uitbreiding op de tweede verdieping, ter plekke van de oude archiefruimte en het dak, heeft het ObT circa 250 m2 extra werkoppervlak gekregen. Het nieuwe gedeelte heeft bovendien rondom grote ramen, waardoor er extra veel licht binnenvalt.

Tijdens de aanbesteding moest de begroting nog met een flink bedrag worden teruggebracht. Daarom hebben we in ons Plan van Aanpak een aantal planoptimalisaties aangedragen, zoals het toepassen van een stalen constructie in plaats van een houten constructie. Na gunning resteerde er nog een bedrag dat moest worden bezuinigd. Hiervoor is ons een bezuinigingen inspanningsverplichting opgelegd. Met name door andere materialen toe te passen hebben we de uiteindelijke kosten verder weten te reduceren.

In ons Plan van Aanpak hebben we verder voorgesteld om met prefab onderdelen te werken. Deels vanwege de kleine bouwplaats, maar vooral om efficiënt, kostenbesparend en met zo min mogelijk overlast te werken. Zo zijn bijvoorbeeld de dakranden geprefabriceerd in de werkplaats en als één geheel aangeleverd. Ook de buitenwanden zijn als complete spouwbladen prefab aangeleverd. Vervolgens zijn op de bouwplaats steenstrips aangebracht aan de buitenzijde, om de bestaande en nieuwe metselwerk verbanden op elkaar te laten aansluiten. Hier hebben we een flinke tijdswinst geboekt: in plaats van drie dagen hebben we alle buitenwanden in slechts één dag geplaatst!

Uitvoerder Gerard Snijders en voorman Ben Maathuis stonden in dit project voor een grote uitdaging. Het personeel van ObT moest namelijk zoveel mogelijk ongestoord verder kunnen werken tijdens de uitvoering. Dit betekende oppassen met lawaai en overlast van bouwplaats medewerkers, maar ook rekening houden met de weersinvloeden. Het meest gecompliceerd was het waterdicht houden van het dak, middels een tijdelijke voorziening.

Een andere uitdaging in dit project was de planning. In de oorspronkelijke planning zouden we op de vrijdag voor de bouwvak opleveren. Tijdens het traject is ons gevraagd of we de oplevering een week konden vervroegen. Door de afbouwfase in te korten is het ons gelukt en liepen we dus een week vooruit op de planning! Samen met het prachtige eindresultaat heeft dit geleid tot bijzonder tevreden opdrachtgevers.